De kracht van de community

12-07-2023

Voor Van Breda The Square mochten we een aantal keynotes uitwerken. Hierover kan je in deze blog meer lezen. In deze blog gaan we dieper in op 1 van de 5 trends 'Community'.

In februari waren we in Nieuw-Zeeland en we voelden de communities daar echt leven! Graag delen wij hieronder enkele mooie voorbeelden waarbij de kracht van de community cruciaal is om het project te laten slagen. 

Samen de kunstlijn in kaart brengen

CoastSnap is een project om veranderende kustlijnen vast te leggen en dat met de hulp van de burger. Waar ter wereld je ook bent, heb je eens smartphone en heb je interesse in de kust, dan behoor je tot de community. CoastSnap vertrouwt op herhaalde foto's op dezelfde locatie om bij te houden hoe de kust in de loop van de tijd verandert als gevolg van processen zoals stormen, stijgende zeespiegels, menselijke activiteiten en andere factoren. 

Lokale planten in Wanaka bewateren

Tijdens een mooie trailtocht in Wānaka werden we vriendelijk aangemoedigd de inheemse planten water te geven. Dat kon door de blauwe tonnen die werden opgesteld langs het pad waarin hemelwater opgevangen werd. Te Kākano Aotearoa Trust is een in Wānaka gevestigde inheemse plantenkwekerij die gespecialiseerd is in het vermeerderen van planten van lokale oorsprong (regio boven Clutha) en deze planten gebruikt voor lokaal herstel van inheemse habitats. Ze werken samen met lokale gemeenschapsgroepen, scholen, organisaties en bedrijven om praktijkgerichte landzorg door de gemeenschap te promoten. Veel handen maken licht werk. Planten is slechts een deel van het werk!

Altijd en overal bereikbaar

In het kader van zorgen voor de community kan deze volgende wel tellen! Het hebben van Wifi en voldoende batterij zijn praktisch basisbehoeftes geworden van de samenleving anno 2023. In Auckland kan je dan ook op verschillende plaatsen een zitbank vinden waar je ten alle tijde én kosteloos je smartphone kan opladen. Evenals gratis wifi en verlichting is ingebouwd in de bank. 

Strandvondsten zorgen voor kunst

Elk jaar in januari wordt er op het strand van Hokitika een beach Sculpturen festival gehouden. Hier worden (toevallige) passanten uitgenodigd
om zich uit te drukken met behulp van strandvondsten.
Kunstenaars in de dop werken zij aan zij met professionals die drijfhout en
andere materialen die ze op het strand vinden, omtoveren tot sculpturale stukken. Het is ondertussen uitgegroeid als een ware trekpleister voor toeristen.  Check het via deze site.