Wij zijn fan van omdenken. Jij ook? 

26-10-2022

Wij zijn fan van omdenken: omdenken is een manier van denken en doen, waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is en onderzoekt wat je daarmee zou kunnen 🙃

Berthold Gunster, de grondlegger van dit principe, schreef hierover inmiddels al 10 bestsellers. Bij omdenken gebruik je de energie van het probleem voor iets nieuws. Voor de pessimist is het glas halfleeg, voor de optimist halfvol. Gunster gaat uit van een derde benadering: waar is de kraan?

Kortom,  omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen 

In mijn keynote "starten met innoveren" haal ik zo een aantal voorbeelden aan. Ik deel er hier graag één met jou. Het zogenaamde 'fingerfood' voor ouderen met dementie of motorische problemen. Met fingerfood worden in de zorg geen aperitiefhapjes bedoeld maar maaltijden die door bewoners gemakkelijk met de hand worden gegetenVoor hen is het namelijk vaak lastig om met bestek te eten. Zorgbedrijf Antwerpen heeft om die reden een aantal jaren geleden fingerfood ontwikkeld. Het gaat hierbij om het reguliere aanbod van eten binnen de zorg, die indien nodig met de hand gegeten kunnen worden. Het is dus niet nodig om hiervoor een speciaal assortiment in te kopen. 80% van het reguliere assortiment komt in aanmerking voor fingerfood. Denk aan vissticks, een gehaktbal in stukjes, sperziebonen, worteltjes, broccoli, stukjes aardappel,...             

Toch rust er nog wat taboe op deze manier van eten. We hebben in onze cultuur 'afgeleerd' om met de handen te eten. Sterker nog, eten met je handen wordt vaak nog gezien als iets wat niet hoort.  

Fingerfood biedt thans tal van voordelen. Hieronder sommen we er graag enkelen op: 


Meer autonomie: de bewoners kunnen weer zelf bepalen hoeveel en wat ze wel en niet eten

Beter eten: door het zelf te nemen wordt er automatisch beter gegeten met als gevolg een betere inname van belangrijke voedingstoffen, zoals eiwitten.

Geluk: zelf kunnen eten zorgt simpelweg voor meer geluk. Mensen worden er blij van. 

Het bovenstaand voorbeeld toont aan dat we in onze samenleving oplossingen kunnen zoeken....door om te denken, door outside the box te denken. Een open blik verruimt en dit is net wanneer er opportuniteiten komen. 

We 💚