Wie Jaga zegt, zegt innovatie

30-03-2022

Tussen 2016 en 2019 mochten we meewerken aan het EFRO project Innovatie-Maat voor Team bedrijfstrajecten, Sirris, Flanders Make en Vlaio. Dit kaderde binnen de proeftuinen industrie 4.0.

We gingen hiervoor op zoek naar bedrijfsleiders die de toekomst omarmen en kwamen zo ook terecht bij Jan Kriekels van Jaga Climate Designers. Kriekels wist toen al dat de grootste innovatie die op ons af ging komen geen productinnovatie zou zijn maar wel artificiële intelligentie. Iedereen had in zijn hoofd een innovatieplan, een R&D plan maar op dat moment in real time feedback uit de markt halen was nog niet echt ingeburgerd. 

Binnen de proeftuinen industrie 4.0 staan ervaren onderzoekers ter beschikking van bedrijven. Zij weten welke technologieën op de markt verkrijgbaar zijn en geven advies rond interessante mogelijkheden. Aan de hand van waarheidsgetrouwe demo's ziet men hoe maakbedrijven in uiteenlopende sectoren - van de landbouw tot de chemie - hun processen kunnen optimaliseren met behulp van geavanceerde technologieën, zoals augmented reality, IoT-sensoren en collaborative robots.

Greenpoint zorgde dat Jaga met expert Robonext aan de slag ging met een data-driven business model. FYI: data-driven business modellen zijn modellen waarmee je data uit de markt haalt om te kijken hoe dat je je product beter aan de man kan brengen.                    Dit stelde Jaga dan ook in staat om hun aanbod van verwarmingselementen beter af te stemmen op de noden van de markt

Hier krijg je een overzicht van alle proeftuinen voor de maakindustrie in Vlaanderen.