Wie aan vakmanschap denkt denkt aan Bokrijk

08-03-2023

De BKRK-award is voor Bokrijk één van de vele manieren om vakmanschap in de kijker te zetten. De wedstrijd, die al toe is aan zijn achtste jaargang, plaatst dit jaar 'vlechttechnieken' centraal. Dit vakmanschap wordt benaderd vanuit het heden, gebaseerd op technieken uit het verleden. 'Innovatie' en 'relevantie' zijn hierbij de noodzakelijke randvoorwaarden.

De BKRK-award heeft als doel creatieve talenten en vakmensen uit te dagen, te ondersteunen en begeleiden in hun weg richting ondernemerschap. Met de BKRK-award zijn Bokrijk en VAKlab op zoek naar de innovatieve ondernemende vakmens van morgen, die met zijn expertise open staat voor innovatie en relevantie in de toekomst.

De jury voor de BKRK-award #vlechttechniek bestaat uit Coralie Claeys (CEO van meubelmakerij Vincent Sheppard), Sep Verboom (ontwerper en oprichter van Livable-platform, een ontwerp- en onderzoeksplatform dat vorm geeft aan een toekomstbestendige benadering tussen mens, omgeving en maatschappij), Pascal Cools (Directeur bij Flanders DC) en Veerle Windels (journaliste).

Enkele experten die mee instaan voor het delen van kennis kunnen we al bekent maken:

Alexander Marinus: oprichter van Hey Jute en multidisciplinaire ontwerper met een sterke interesse in de relatie tussen cultuur, samenleving en natuur.

Esmé Hofman: internationaal gerenommeerd allroundvlechtwerk vormgeefster. Ze adviseert musea, verzamelaars, designers en particulieren bij restauratie, reparatie en constructie van bijzonder vlechtwerk. 

Ben jij een ondernemende vakmens? Of timmer je aan die weg? 

Inschrijven kan online van 23/01/2023 tot en met 28/05/2023, 23.59u. 

Hieronder vind je een kort overzicht van het verloop van de wedstrijd: 

Eerste jurymoment: 12 juni van 10u tot 13u waar de juryleden beslissen welke 10 inzendingen weerhouden worden.                                                                                      

Meet en greet: 26 juni van 10u tot 16u in de Campus van het Vakmanschap in Bokrijk. Hier krijgen de geselecteerden de kans om te spreken met de jury en de experten.              

Zomermaanden (juli, augustus, september): de geselecteerden krijgen de tijd om hun project volledig te finetunen in functie van de gekregen feedback. Er worden coachingmomenten voorzien met coaches (2 x 2u) om te overleggen in functie van de beoordelingspunten (zie 4. Beoordeling).                                     

Tweede jurymoment: 9 oktober van 10u tot 18u in de Campus van het Vakmanschap in Bokrijk. Hier krijgen de 10 geselecteerden elk 30' de tijd om hun prototype voor te stellen aan de jury. De manier hoe het product op de markt gebracht wordt speelt mee in de beoordeling. Aan het einde van de dag, nadat alle deelnemers hun prototype hebben voorgesteld, kiest de jury 3 genomineerden. 

De winnaar van de BKRK-award #Vlechttechniek zal op 24 oktober 2023 bekendgemaakt worden op het slotevent en krijgt een plaats op WONDER Kortrijk Creativity Festival.

Nog meer weten over deze wedstrijd en de vorige edities? Ga dan zeker kijken op hun website

Greenpoint.be is actief achter de schermen van VAKlab, het expertise- en dienstencentrum van Bokrijk rond vakmanschap en ondernemerschap én de organisator van deze BKRK-award. We zijn dan ook erg blij dat we ons steentje kunnen bijdragen aan de uitbouw van deze wedstrijd. 

We 💚