Vlaio Proeftuinen

01-06-2022

Welke voordelen bieden industrie 4.0-technologieën zoals cobots, augmented reality en IoT-sensoren in de praktijk? Voor een antwoord op die vraag namen VLAIO en Sirris drie jaar lang maakbedrijven op sleeptouw in het EFRO-SALK-project Innovatie-Maat en Greenpoint.be mocht eraan meewerken. We deelden de afgelopen weken enkele opvallende succesverhalen!

Tussen eind 2016 en eind 2019 sloegen VLAIO en Sirris, met de steun van Flanders Make en Ondernemersplatform Limburg, de handen in elkaar in het EFRO-SALK-project Innovatie-Maat om de vele (kleine) maakbedrijven in Limburg te helpen versterken door innovatie toegankelijk te maken.

Via dertien trajecten (verspreid over drie jaar) werden maakbedrijven in kleine groepen begeleid bij hun innovatieprojecten. Alle deelnemers volgden een intensief traject met workshops, toepassingsmomenten en ervaringsuitwisselingen. Hun doel was om te komen tot nieuwe product-marktcombinaties en een plan van aanpak voor hun innovaties. Wij hielpen mee de Limburgse bedrijfsleiders te motiveren en de juiste (technische) expertise binnen te halen om de innovatiestappen te kunnen zetten. 

Succesverhalen

Maar minstens even belangrijk als de individuele vooruitgang van de deelnemende bedrijven, is uiteraard de brede sensibilisering en kennisverspreiding. Daarom deelden we de afgelopen weken nogmaals enkele industriële succesverhalen. Via deze site kan je ze allemaal terugvinden en ontdek je hoe lokale maakbedrijven aan de slag gaan met hot topics zoals artificiële intelligentie, robotic process automation en Internet of Things.

Samen maken we de sprong naar industrie 4.0