Smart Cities zijn de toekomst!

08-06-2022

Met het motto 'levenslang leren' in het achterhoofd startte ik in september 2021 met de opleiding Smart Cities Business Architect aan de PXL in Hasselt. Steeds geboeid door de toekomst ging ik deze uitdaging met volle goesting aan. Wel, Ik moet eerlijk zeggen dat het me serieus heeft uitgedaagd. Dingen stapsgewijs realiseren om de toekomst te verbeteren is nu eenmaal een hele opdracht!

Ik zoom even in op de leerinhouden van deze opleiding:

Module 1 Fundamentals: hier leer je de verschillende onderdelen kennen die deel uitmaken van smart cities. Dit aan de hand van praktijkvoorbeelden: smart mobility, smart environment, smart people, smart economy, smart governance of smart living. 

Module 2 Data & Technology: om het slimme beleid te realiseren in een steeds veranderende dynamische stad, wordt er gebruik gemaakt van technologie. Deze technologische infrastructuur bestaat onder andere uit breedbandnetwerken, smart devices, artificial intelligence, sensoren, veilige omgevingen voor data captatie, enz. 

Module 3 Business: in ons klein team van drie cursisten werkten we rond een concrete case voor Securoad, een bedrijf dat reeds jaren inzet op een succesvolle verkeershandhaving. We schreven een concreet ondernemersplan om de nieuw verworven kennis en technologische uitdagingen om te zetten naar marktklare oplossingen. De opportuniteiten die we tussentijds tegenkwamen werden onder professionele begeleiding van VLAIO mee vertaald in een ontwikkelingsproject.  

Op 7 juni hebben we dit in groep mogen presenteren voor een jury. De uitslag volgt eind deze maand. Spannend!

Ben je benieuwd naar de slimme initiatieven van steden en gemeenten? Laat je dan inspireren door de meest recente initiatieven of schrijf je zelf in voor een opleiding aan de PXL Business

Inspiratie verzekerd šŸ’š