RS Scan: 3D technologie 

04-05-2022

Tussen 2016 en 2019 mochten we meewerken aan het EFRO project Innovatie-Maat voor Team bedrijfstrajecten, Sirris, Flanders Make en Vlaio. Dit kaderde binnen de proeftuinen industrie 4.0.

Voor dit project gingen we actief op zoek naar bedrijven die de toekomst omarmen. Na een reeks workshops, die we organiseerden voor VLAIO binnen het EFRO project Innovatie-Maat, werden door ons de juiste experten erbij gehaald om de innovatie-opportuniteiten te vertalen naar innovatiestappen.


Als je een loper bent en regelmatig van loopschoenen wisselt dan ken je ze wel, maar ook niet-lopers komen er soms mee in aanraking: de RS Scan. Het is een drukplaat voor het digitaal analyseren van het looppatroon. Het RS drukmeetsysteem geeft door de vele ingebouwde sensoren informatie over de statische en dynamische belasting van de voet. 

RS Scan is een bedrijf dat via biomechanische meetapparatuur en analysesoftware je looppatroon digitaal analyseert en vervolgens, indien nodig, gebruikt om geïndividualiseerde zolen te maken. Bij het analyseren van de voeten, door middel van afbeeldingen en 3D scans, worden de resultaten automatisch verstuurd naar de 'cloud'. Vanuit hier worden er na enkele berekeningen instructies gestuurd naar een 3D printer om een zool 'op maat' te ontwikkelen.  

RS Scan was nog op zoek naar de juiste expertise om deze innovatie in de markt te zetten en daar heeft Greenpoint.be voor Vlaio hen binnen het 'proeftuinen industrie 4.0'-traject mee geholpen. Door de steun van Vlaio heeft RS Scan deze dure maar ook risicovolle technologie kunnen verwezenlijken. Hun hele verhaal past binnen 'the Internet of Things'.

Binnen de proeftuinen industrie 4.0 staan ervaren onderzoekers ter beschikking van bedrijven. Zij weten welke technologieën op de markt verkrijgbaar zijn en geven advies rond interessante mogelijkheden. Aan de hand van waarheidsgetrouwe demo's ziet men hoe maakbedrijven in uiteenlopende sectoren - van de landbouw tot de chemie - hun processen kunnen optimaliseren met behulp van geavanceerde technologieën, zoals augmented reality, IoT-sensoren en collaborative robots.

 Hier krijg je een overzicht van alle proeftuinen voor de maakindustrie in Vlaanderen.