Let's talk about materials

23-11-2022

Dag in, dag uit zijn er mensen bezig met materialen. Tijdens ons recent bezoekje aan de Dutch Design Week werden we geconfronteerd met de eindeloze mogelijkheden van materiaal (her)gebruik. Wij lieten ons inspireren, zonder vooroordelen...

        Bouwen met biologische materialen 

Is vlas hét bouwmateriaal van de toekomst? Dat we ook bruggen kunnen maken van dit natuurlijke materiaal is in ieder geval een bewijs dat het echt werkt.
We gebruiken vlas al duizenden jaren: in kleding, zakken en scheepstouwen. Binnen het TU/e-project Smart Circular Bridge herontdekken ze dit materiaal en passen ze het toe in drie bruggen, waarvan er dit jaar al één te zien is op de Floriade in Almere.
Door vlas te combineren met een biohars worden ook kokers gemaakt, die oersterk en toepasbaar zijn in bouwwerken. Er valt nog veel te ontdekken; daarom bevat het materiaal nu nog sensoren die de brug continu monitoren op eventuele buiging en andere veranderingen. Zo krijgen ze bij TU/e steeds meer kennis en inzicht in dit mogelijke bouw materiaal van de toekomst.

       Oude materialen - nieuwe toekomst

Blade Made recycled afgedankte wieken tot meubilair - De wereldwijde windindustrie creëert een groeiende en momenteel zeer moeilijk te recyclen afvalstroom: 20.000 afgedankte wieken per jaar. Terwijl ze door hergebruik kunnen worden omgezet in mooie en nuttige stadsmeubels of speeltuigen. 

     Nieuwe materialen - nieuwe toepassingen

📸 Solar Pavilion top view © V8 Architects

Het Solar Pavilion, ontworpen door V8 Architects en Marjan van Aubel Studio, was erg indrukwekkend! Energie en warmte werden ter plekke opgewekt met behulp van de nieuwste technieken en esthetische zonnepanelen: een zintuiglijke ervaring die de schoonheid van een duurzame toekomst laat zien.

Wil je er zelf mee aan de slag? Dan raden we je het boek aan van Karine Van Doorsselaer, hoofddocente Materialenleer en Ecodesign bij Opleiding Productontwikkeling aan de Universiteit van Antwerpen. Ze schreef het boek samen met Els Du Bois. Wij hebben het alvast besteld na onze inspirerende namiddag in Eindhoven.