Innovatie bij Koninklijke Tichelaar keramiekfabriek

19-10-2022

Het keramiekfabriek, genaamd Koninklijke Tichelaar, is al meer dan 450 jaar bekend voor zijn borden en tegeltjes. Maar ook zij hebben op tijd de nodige maatregelen genomen om de crisissen het hoofd te bieden. In begin 2000 werd er niet uitgeweken naar lageloonlanden, zoals bijna alle keramiekbedrijven in Europa deden, maar het bedrijf koos voor de kennis en de vaardigheden van de eigen werknemers. Er werden samenwerkingen op poten gezet met hedendaagse vormgevers en architecten die meewerkten aan een nieuwe bedrijfsfilosofie. Zo ging het bedrijf, in samenwerking met kunstenaars, 'hedendaags fijnkeramiek' produceren, wat bekende ontwerpen als de Mama Vaas (Roderick Vos) en het Non Contemporary-servies (Hella Jongerius) opleverde.

 
Tichelaar begon tevens gevelbekleding te maken, in allerlei vormen en maten. Vanaf 2010 maakte het keramiekfabriek voornamelijk bouwkeramiek. Bekende ontwerpen met werk van Tichelaar zijn Museum de Fundatie in Zwolle (zie afbeelding hieronder), Museum Arnhem, de Technische Universiteit in Eindhoven, de Pontsteiger in Amsterdam, het Museum for Arts & Design in New York en het Victoria & Albert Museum in Londen.

                                                                                                              copyright: PhotoPress Images/Pedro Sluiter

In 2021 gingen ze nog een stapje verder in hun innovatieproces. Zo werkt Tichelaar, samen met Studio Rap, ook met 3D-printers. Daaruit verschijnen kleilaagje voor kleilaagje 'geveltegels' met een golvend reliĆ«f tot ruim tien centimeter hoog. 

Wij zijn onder de indruk van het innovatiepotentieel en de stappen die ze ook daadwerkelijk namen en nog steeds nemen šŸ¤©  Ze zoeken nieuwe mogelijkheden om hun producten futureproof te maken en werken samen met experten. En dat loont! 

Het hele innovatieproces kan je gaan bewonderen In Museum Princessehof in Leeuwarden. Er loopt daar t.e.m. 30 oktober een tentoonstelling rond 450 jaar Tichelaar.

 We šŸ’š 

Zin om, net zoals ons, eens te overnachten in het ouderlijk huis van Jan Tichelaar? Via Hendrick de Keyser kan ook jij het reserveren.