Hot topic: de zon als grote energiebron

08-02-2023

Laten we wel wezen. Ieder van ons heeft op zijn manier het voorbije jaar de energiecrisis van dichtbij ervaren. Ons energiegebruik en hoe we dit kunnen omdenken vormt al een hele tijd een hot topic. Tijdens evenementen en infosessies waar we aanwezig zijn, komt dit thema dan ook steevast aan bod. 

Zoals in het verleden al is aangehaald, volgen we graag het magazine Dezeen dat steeds verrassende artikels bevat. Ware Eyeopeners! Zo ook eentje over de top 10 ontwerpen van 2022 over het herdenken van ons energiegebruik

We zetten hieronder een aantal inspirerende zonnevoorbeelden op een rijtje: 

We zagen op de Dutch Design Week het extra groot vergrootglas, genaamd Solar Metal Smelter van ontwerper Jelle Seegers. Dit ontwerp focust zonnewarmte om metaal te smelten in een smeltmachine. Op die manier wordt de uitstoot en stijgende energiekosten verminderd die gepaard gaan met het aandrijven van industriële ovens. 

"Elektrische zonnepanelen hebben nooit een rendement van meer dan zo'n 20 procent", zegt Seegers. "We hebben dus een enorme hoeveelheid zonnepanelen nodig om een ​​enorme hoeveelheid elektrische energie op te wekken." 

Op zoek naar een dekentje dat lekker warm is? Ontwerpster, Mireille Steinhage, heeft een verwarmd deken gemaakt met geleid garen dat kan worden opgeladen met behulp van een mini-zonnepaneel. Op die manier kan kan het op een ​​toegankelijke en betaalbare manier warmte bieden tijdens de winter. Bovendien kost het deken, genaamd Solar Blanket, niets in gebruik. 

Tot slot, de Nederlandse startup Lightyear die recent de "eerste productieklare" zonneauto ter wereld lanceerde (zie foto onder de titel). Deze auto bestaat uit fotovoltaïsche panelen die geïntegreerd zijn in het dak, de motorkap en de kofferbak die automatisch de batterij opladen. De hoop is dat dit elektrische auto's zal helpen concurreren met hun tegenhangers op fossiele brandstof door ze minder afhankelijk te maken van oplaadpunten en mogelijk gratis te laten rijden. "Het is een onderwerp waar alle grote autofabrikanten mee bezig zijn", zegt Lightyear. 

Wil je andere inspirerende energievoorbeelden lezen? Bekijk dan het volledig artikel hier