Het vormgeven van een circulaire toekomst

29-11-2023

Elke dag staat Greenpoint.be met één been in de toekomst met duurzaam innoveren als main focus. Het moet kunnen blijven duren. Zowel op ecologisch,  economisch als op sociaal vlak. Het mee bouwen aan een duurzame toekomst vraagt om input, niet alleen van organisaties en bedrijven, maar ook van andere experts.

Recentelijk volgden we een masterclass bij Anna Maria Cornelia, georganiseerd door ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. AnnaMC werkt voor internationale bedrijven, heeft gecoacht aan de TU/Eindhoven, TU/Delft en de Design Academy Eindhoven en wordt regelmatig gevraagd om haar circulaire inzichten te delen op podia of in adviesraden.

Graag delen we enkele belangrijke inzichten met jullie:

1. Ontwerpers als drijvende kracht voor circulaire producten en diensten

De rol van ontwerpers is van essentieel belang bij het bevorderen van circulariteit in producten en diensten.

2. Focus niet alleen op productontwerp, maar ook op terugname en hergebruik

Het is niet alleen belangrijk om producten te ontwerpen en op de markt te brengen. Zorg er ook voor dat ze terugkomen, gedemonteerd kunnen worden en opnieuw ingezet kunnen worden. Deze cruciale stap wordt vaak over het hoofd gezien.

3. Marktacceptatie en het belang van verandering

De acceptatie in de markt speelt een aanzienlijke rol. Het managen van verandering, effectieve communicatie en het onderbouwen van beslissingen zijn van essentieel belang. Denk in systemen, niet in producten.

4. Verwarrende termen in de circulaire wereld

Er zijn talloze termen die gebruikt worden in dit domein: ecodesign, circulair design, sustainable design, en nog veel meer.  AnnaMariaCornelia voert momenteel onderzoek uit naar deze terminologieën. Volg haar en laat weten welke benamingen jij verwarrend vindt.

Al deze bovenstaande inzichten bieden een venster naar de wereld van duurzaam ontwerpen en circulariteit. Laten we samen streven naar een toekomst waarin innovatie hand in hand gaat met duurzaamheid 💚


"Ontwerpers leggen vaak de basis voor de gehele levenscyclus van een product of dienst, wat hun rol van onschatbare waarde maakt." Anna Maria Cornelia

Foto: AnnaMariaCornelia via ANTWERP. POWERED BY CREATIVES.