Durf jij voor morgen?

09-11-2022

 šŸ“š Tijd voor een interessant boek: 'durven voor morgen' van Saskia Van Uffelen. We hebben Saskia recent aan het woord gehoord op het congres van het Fonds voor Cultuurmanagement waar digitale transformatie in de culturele sector centraal stond. Van Uffelen is de apostel van de nieuwe digitale realiteit. Ze heeft dan ook een boek geschreven waarmee ze de ogen wil openen van eenieder die wil meebouwen aan een nieuwe (bedrijfs)wereld. En die is digitaal. 

We leven meer en meer in een digitaal tijdperk waarin iedereen en alles geconnecteerd is, de concurrentie niet meer uit de sector komt, en klanten, gebruikers en burgers in de driver's seat zitten. Data is goud en delen het nieuwe 'hebben'. 

Wat we hierbij echter niet uit het oog mogen verliezen is dat het van vitaal belang is voor de hele maatschappij om mensen de nodige digitale vaardigheden bij te brengen om mee te kunnen in de wereld van vandaag en morgen, zei Van Uffelen in een recent interview. "Omdat de stap naar de digitale transformatie versneld genomen is, mede door de coronacrisis, moeten we ook de gevolgen ervan versneld dragen. Dat betekent dat bedrijven en overheden oplossingen moeten vinden voor de medewerkers die op dit moment puur administratieve en repetitieve taken uitvoeren, taken die door automatisering en digitalisering weldra overbodig zullen worden gemaakt. Die mensen moeten we zo snel mogelijk omscholen naar juistere competenties." 

Digitalisering kan daarbij trouwens een handje helpen, getuige het project AI4Belgium. Dat is erop gericht om artificiƫle intelligentie in te schakelen in de noodzaak van levenslang leren. De intelligente algoritmes helpen daarbij: ze zullen automatisch suggesties voor opleidingen genereren die niet alleen rekening houden met de competenties en interesses van de persoon in kwestie, maar ook met de behoeften van bedrijven in de arbeidsmarkt, als een perfecte matchmaker.

Neem zeker eens een kijkje op read my lips om meer te weten te komen over Saskia Van Uffelen. 

We šŸ’š