Hét museum waar kunst en natuur hand in hand gaan

07-12-2022

Een fervent museumbezoeker? Dan moet je zeker het Middelheimmuseum Antwerpen gaan bezoeken. Dit museum is een buitenbeentje: de sculpturen worden er omringd door bomen en planten, struiken en bloemen, bejubeld door vogels en vlinders en verlicht door de zon en de maan. Deze unieke parkomgeving is echter veel méér dan alleen een mooi decor voor de beelden, het maakt prominent deel uit van de museumbeleving en dát zal je voelen eens je er "binnen" bent. 

Wanneer we inzoomen op de collectie van het Middelheimmuseum zien we dat die goed is voor zowat 1800 kunstwerken! Het resultaat van meer dan een halve eeuw verzamelen en opbouwen. Stukken van onder meer Auguste Rodin, Henry Moore, Rik Wouters, Isa Genzken, Chris Burden, Andrea Zittel, Ai Weiwei, Barbara Hepworth, Bruce Nauman, Germaine Richier, Alberto Giacometti, Berlinde De Bruyckere en Richard Deacon. 

Maar daar blijft het niet bij...eind 2023 ziet het museum er helemaal anders uit en je kan de veranderingen als bezoeker op de voet volgen. Heel wat sculpturen krijgen een nieuwe, doordachte plaats in het kunstpark. Er is een nieuw publiek toegankelijk openluchtdepot voor sculpturen die tijdelijk niet in de collectiepresentatie staan opgesteld én bij de vernieuwde presentatie gaat extra aandacht naar de landschappelijke elementen en de bijzondere erfgoedwaarde van de Middelheimsite. Zo komen mens, kunst, natuur en erfgoed nog dichter bij elkaar. 

Greenpoint.be in actie

We kennen het museum al jaren...wandelen, lopen, kunst beleven, tot rust komen, afspreken met vrienden,... allemaal activiteiten die we er graag doen. Maar dit jaar hebben we ook op professioneel vlak het museum beter leren kennen.  We kregen de opdracht om ondersteuning te bieden in functie van de opmaak van het nieuw museum beleidsplan. Daarvoor hebben we de afgelopen zomer van 2022 vier klankbordsessies  gefaciliteerd rond de pijlers 'cultureel ondernemerschap', 'presentatie', 'collectie en onderzoek' en 'welzijn'. Hiervoor nodigden we een selectie van stakeholders uit aangevuld met externe experten. De output van deze sessies was waardevolle input voor de interne denktank van het museum. Nieuwe partnerships, nieuwe relevante thema's, nieuwe doelgroepen,...een heel skala aan mogelijkheden ontplooide zich.

Volg hen via instagram @middelheimmuseum - en plan een bezoekje in, je zal versteld staan.

We 💚