Goodbye 2023, Welcome 2024

08-01-2024

2023 was een boeiend jaar voor ons, maar wel eentje met gemengde gevoelens. Zo was er namelijk het afronden van een mooi project dat we met hart en ziel deden. Maar hier tegenover stonden bestaande projecten en ook nieuwe opportuniteiten die ons de nodige energie gaven. We zetten hieronder alle projecten op een rijtje. 

🟢 De structurele samenwerking met VAKlab Bokrijk hebben we in 2023 voldaan afgesloten na iets meer dan 5 jaar. Een periode waarin we allemaal samen gebouwd hebben aan een mooi fundament 💚 Wat voor ons startte met het schrijven van een EFRO dossier in 2017 eindigde met dé draaischijf rondom vakmanschap en ondernemerschap in Limburg. Maar dit is pas het begin. VAKlab groeit gestaag verder en is ondertussen verankerd in de Campus van het vakmanschap waar vakmanschap en erfgoed en SyntraPXL ook hun onderdak vinden. Check hun agenda als je meer wil weten.

🟢 In augustus 2023 startten we bij SyntraPXL met een boeiende oefening. Hoe leren we in de toekomst? En hoe kan SyntraPXL daar een rol in spelen? We schreven mee aan een EFS-dossier en starten vanaf deze maand met een structurele samenwerking met als doel de uitbouw van een leerecosysteem in Pelt. Meer hierover in de loop van het jaar.

🟢 De BKRK-award #textiel heeft als doel creatieve talenten en vakmensen uit te dagen, te ondersteunen en te begeleiden in hun weg naar ondernemerschap. In oktober 2023 werd de BKRK-award #textiel uitgereikt en wij mochten één van de tien geselecteerden coachen. Het hippe duowonder. De nieuwe BKRK-award #hout is trouwens recent gelanceerd. Check hier wie de experten zijn. 

🟢 De Antwerpse Reus is een formule die we ontwikkelden voor de stad Antwerpen. Hier brachten we ook in 2023 een heleboel handelaars samen onder de koepel 'ondernemen in Antwerpen'. Antwerpse reuzen zetten hun deuren open voor andere handelaren om binnen te gluren en geven zo een inkijk in hun best practices. Het zijn avonden vol inspiratie en kennisdeling rond een thema dat de handelaren aanbelangt en waarbij de stad hen actief ondersteunt. Denk aan communicatie, diversiteit, smart retail, samenwerken,...
Ook in 2024 staat er al een volgende Antwerpse Reus in onze agenda --> 29 januari en het thema is 'upscalen'. 

🟢 Stad Antwerpen lanceerde op 1 juni 2023 opnieuw een oproep tot innovatie in de mode- of designsector en wij zetelden in de jury als expert. Ondernemers in de creatieve industrie - met focus op fashion en design - konden hun vernieuwende projecten indienen en uit alle ingediende dossiers werden 7 innovaties geselecteerd. Deze Antwerpse ondernemers krijgen een financiële kickstart van de stad om hun project versneld te realiseren. De innovaties zijn niet alleen een meerwaarde voor Antwerpen maar tonen ook het aantrekkelijke ondernemingsklimaat van de stad. Een korte omschrijving van de geselecteerde projecten lees je hier. 

🟢 In 2022 startten we voor het Middelheimmuseum rondetafelgesprekken met diverse deelnemers om input te genereren. In 2023 resulteerde dit in het fantastische project Bypass dat ze samen met hun buren, UKJA (ZNA) en UAntwerpen opzetten.                                  Kunst en natuur bevorderen de mentale gezondheid. Hoe kan het museum deze combinatie inzetten om mensen gezonder te maken? Het creëren van een veilige "tussentuin" waar iedereen zich welkom en veilig voelt, waar verbinding tussen kunst, natuur en zorg centraal staan. 

🟢 Als gastdocent bij de Thomas More hogeschool namen we de internationale postgraduaat studenten Space and Service Design mee in de toepassingen van de Sustainable Development Goals en studenten Postgraduaat meubelontwerp daagden we uit om met een nieuw business model hun ontwerp op de markt te krijgen. 

🟢 In Kortrijk mochten we modereren op de trendstage van de gloednieuwe beurs Design Nation. Een uniek en zeer efficiënt 2-daags evenement dat de nieuwste trends en innovaties brengt die kunnen worden toegepast in contract- en projectontwerp. Op de trendstage kwamen een reeks autoriteiten hun visie delen op interieurontwerp en toekomstige trends. Noteer alvast 17 en 18 oktober 2024 in je agenda. Wij zijn er terug bij om de trendstage te modereren.

🟢 Met Vonk, een groeiplek in Boechout voor jongeren tussen 15 en 23 jaar met een psychische kwetsbaarheid, sloten we het jaar af. Samen met de mensen die dagdagelijks met de jongeren werken en de jongeren zelf beleefden we een gezellige avond ten voordele van de warmste week. Vonk wil een plek zijn waar jongeren tot rust kunnen komen, waar ze even 'mogen zijn', zichzelf kunnen hervinden en talenten kunnen (her)ontdekken. 

Een boeiend jaar zoals je kan lezen! En welke voornemens hebben wij voor 2024? Naast ons blijven inzetten voor onze klanten, gaan wij voor meer mensen en minder dingen. Minder social media en meer real time ontmoetingen 🤩 

Wil je over een van de projecten napraten of over je eigen project brainstormen? We maken er graag tijd voor in real life 💚