Digitale transformatie in de culturele sector

27-07-2022

Op 20 juni 2022 vond bij de Universiteit Antwerpen het Cultuurmanagement congres plaats dat dit jaar in het teken stond van de digitale transformatie en mogelijke verdienmodellen. Ook wij bij Greenpoint.be waren van de partij om ons te laten inspireren.

Digitalisering heeft de laatste jaren steeds meer ingang gevonden in de cultuursector en heeft ondertussen een impact op alle onderdelen van de culturele waardeketen: van creatie tot beleving van cultuur en publiekswerking. 

De coronacrisis heeft geleid tot een versterking en versnelling van deze trend. Culturele organisaties waren immers genoodzaakt om over te schakelen op digitale middelen om hun werking zoveel mogelijk verder te zetten. De vraag stelt zich hoe het nu verder moet: In hoeverre dienen organisaties verder mee te stappen in deze digitale transformatie? Is een weg terug mogelijk? En welke plaats is er voor hybride modellen in de toekomst?

De keynote van Saskia Van Uffelen op dit congres is ons het meest bijgebleven. Wat een explosie aan wijsheden! We geven er hier enkelen mee:

1. Denk buiten je sector en neem het vertrouwen

2. Werk samen -> vind champions

3. Zet in op menselijke competenties en communicatie

4. Geduld en blijf volhouden

Haar boek hebben we bij GreenPoint.be reeds klaarliggen om de komende weken te lezen šŸ’š