Naar de kern: Maaseik

13-04-2022

Maaseik is een stad en gemeente in het noordoosten van de Belgische provincie Limburg. De Maas vormt er de grens met Nederland en zorgt voor een zeer diverse natuur. Fietsers, wandelaars, cultuur- en culinaire liefhebbers,... iedereen kan er zijn gading vinden.              Wij gingen samen op zoek naar het DNA van Maaseik.

Maaseik ligt me na aan het hart. Ik ben er geboren en getogen en ik vertoef er nog steeds tijdens mijn vrije tijd. Maar het zijn uitdagende tijden voor de stadskernen in het algemeen. Digitalisering en globalisering stellen de traditionele functies van een centrum op de proef. Om de kern nieuw zuurstof te geven, moet er gezocht worden naar het bijzondere, de unieke troef of het 'DNA' van elke stad. Dit DNA is de richting, het fundament waarop zich een innovatief, duurzaam en verbindend ondernemerschap kan ontwikkelen.

In 2019 werd Greenpoint.be gevraagd het DNA van de stad Maaseik te ontbloten. Dit in kader van het dossier "Terug naar de kern" van de Provincie Limburg.                                              In een eerste workshop, samen met het schepencollege en burgemeester, zijn we aan de slag gegaan om de thema's te bepalen die Maaseik zo uniek maken. De tweede workshop hebben we gebruikt om een vertaalslag te maken van deze gekozen thema's naar de beleidsdomeinen van de stad. Dit om het DNA zichtbaar te krijgen in het stadsbeeld en om concrete acties op te lijsten die dit DNA ondersteunen. Het resultaat van deze workshops is een verhaallijn waar vele concrete acties aan gekoppeld kunnen worden. Nu, morgen en in de toekomst. 

De provincie Limburg, Unizo, de universiteit van Breda en collega-ondernemers gingen er verder mee aan de slag. 

De visuals zijn van INKorporate šŸ¤©

De kern van het DNA van de stad Maaseik zit in haar naam.                                                        Het is de combinatie van de Maas, die krachtige stroom waaraan de stad haar ontstaan en haar dynamiek te danken heeft, en de Eik, symbool van de wortels en de rijke geschiedenis van de stad. Maaseikenaars houden van hun stad, zijn fier op hun stad. Terecht: Maaseik heeft een prachtig historisch centrum met een rijke geschiedenis en cultuur. Ga het zeker eens bezoeken, je zal versteld staan. 

We šŸ’š