Hoe geef je iemand meer leergoesting?

08-05-2024

Het is hoogtijd om werk te maken van een leercultuur in Vlaanderen en de omslag te maken naar een lerende samenleving die mensen en lokale gemeenschappen veerkrachtiger maakt.

Maar hoe kunnen we die burger activeren om zelf meester te zijn van hun leerpad? Onderzoek door Europa wees uit dat we leren nog te veel associeren met formeel leren. Leren op de schoolbanken. Leren in functie van een diploma.
Maar wist je dat maar 10% van hetgeen je leerde is opgebouwd op de schoolbanken? De overige 90% leer je 'on the job', in je lokale vereniging of in je sportclub. Tijdens je hele leven kan je leren, op alle plaatsen, waar je maar wil, op eender welk moment.
Daarom zijn de momenten waar je geprikkeld en geïnspireerd  wordt zo belangrijk omdat je daar je mogelijke interesses en competenties kan ontdekken. 

En daar zetten we op in in een leerecosysteem.  We bouwen een ruim partnerschap van lokale actoren, waarbij diverse vormen van leren op lokaal niveau met elkaar en met andere sectoren verbonden worden. Naast de klassieke leeractoren zoals scholen en opleidingsinstellingen worden ook andere lokale spelers aangesproken zoals culturele verenigingen, musea, bibliotheken, zorginstellingen, sportclubs, bedrijven, welzijnsdiensten … Het doel is: de burger te inspireren en enthousiasmeren hun eigen competenties verder te ontwikkelen.  

Wij zijn aangesteld als coördinator van het leerecosysteem "Iedereen mee in Noord Limburg".
De initiatiefnemers zijn syntraPXL, VDAB, gemeente Pelt en de welzijnsregio. We richten ons met dit project tot de 8 Noord-Limburgse gemeenten: Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Oudsbergen, Peer en Pelt.
De speerpunten waarop we inzetten binnen dit leerecosysteem zijn repair en techniek, digitalisering en zorg.
De vragen die we ons stellen zijn:
Welke lokale gemeenschappen zijn er al actief in de regio?
Welke leernoden hebben de burgers? 
Welk aanbod kan hen bekoren?
Wat kunnen we leren van elkaar?
Waar versterken we ons? 
We starten natuurlijk niet vanaf nul want op de campus op de hoekstraat in Pelt zijn al vele organisaties aanwezig die dagdagelijks samenwerken met andere lokale gemeenschappen, bedrijven en de burgers. Maar ook in heel Limburg en Vlaanderen zijn er mooie initiatieven lopende waar we graag onze kennis mee delen. 

Wil je er meer over weten of wil je zelf een dossier indienen om een leerecosysteem op te zetten? Laat het me weten 

Wij zijn believer 🙋🏼‍♀️