Circulair en/of inclusief ondernemen? Wij antwoorden op al je vragen! 

11-01-2023

Vragen rond circulair en/of inclusief ondernemen? Nood aan een klankbord om je circulaire ideeën af te toetsen? Begeleiding nodig in de zoektocht naar de juiste partner(s)? Heb je een reststroom die hergebruikt kan worden? Hier kan Greenpoint.be je mee helpen! Wij hebben jarenlange ervaring binnen circulaire economie en werken aanvullend met experten in functie van jouw vraag. 

Weet trouwens dat er ook 12 regionale sociaal-circulaire hubs zijn, van Brugge tot Genk, van Oudenaarde tot Leuven. De meeste hubs richten hun pijlen op een selectie van sectoren die voor hun omgeving van belang zijn, zoals bijvoorbeeld ICT, textiel of voeding.

Waarom inzetten op circulaire economie?

Enerzijds zitten we in een ecologische crisis: ons gebruik van grondstoffen heeft een onhoudbare impact op de planeet. Die impact moet ingeperkt worden. Anderzijds zijn we erg kwetsbaar: de meeste grondstoffen in onze economie komen uit het buitenland. Schokken in de bevoorrading voelen we hier meteen: aan de pomp, in de winkel, op de bouwwerf. De concurrentiestrijd om grondstoffen zal ook alleen maar toenemen. Die afhankelijkheid van buitenlandse grondstoffen moet dus ook ingeperkt worden.

Efficiënter omgaan met grondstoffen, materialen, energie, water, ruimte en voedsel door kringlopen slim te sluiten is dus de boodschap! Als we dat bovendien slim aanpakken, vallen er ook sociale winsten te boeken: vooral in de vorm van betaalbaarheid van onze behoeften en de creatie van nieuwe jobs

Het omzetten van die ambities in concrete acties en duurzame verdienmodellen is echter voor ondernemers niet evident. Daarvoor zijn netwerken, informatie, praktijkvoorbeelden en begeleiding nodig.

(bron: https://www.socialeeconomie.be)

Wat is sociale economie?

Om die circulaire businessmodellen werkbaar te maken is er nood aan kennis en vaardigheden om producten lokaal te laten circuleren. De sociale economie kan daarvoor een interessante voedingsbodem zijn. Denk maar aan de Kringwinkel die heel wat mensen opleiden om producten in te zamelen, sorteren, repareren en opnieuw verkopen om ze een duurzaam tweede leven te geven.

Wat is een circulaire economie? 

In een circulaire economie worden tal van strategieën toegepast om materialen en producten zo hoogwaardig mogelijk te blijven inzetten in de economie. Ze worden hersteld, hebben een hoge tweedehandswaarde, zijn upgradebaar, kunnen makkelijk gedisassembleerd worden en omgevormd worden tot nieuwe producten, de materialen zijn volledig recycleerbaar of afbreekbaar...

Zie afbeelding links voor de waarde/functionaliteit van materialen binnen het gedachtengoed van circulaire economie. 


                             Ingezoomd: Circulair Werk(t) regio Hasselt

In het circulair loket van Hasselt kunnen ondernemers en handelaars terecht voor gratis advies rond circulair en inclusief ondernemen. Het stadsbestuur heeft immers de ambitie en concrete plannen om te evolueren naar een circulaire stad, een stad waar grondstoffen en producten zoveel mogelijk hergebruikt worden en waar hernieuwbare energiebronnen worden ingezet. Samen met projectpartners Hogeschool UCLL, LUCA School of Arts, Springplank vzw en 37 graden CV ontwikkelde de stad deze circulaire hub 'Circulair Werk(t) regio Hasselt'.

Ze organiseren heel wat netwerkmomenten om de reguliere ondernemers en ondernemers uit de sociale economie met elkaar in contact te brengen, infosessies, workshops en ontmoetingsdagen rond circulair en sociaal ondernemen. Check zeker en vast hun kalender.

Inspirerende voorbeelden en verhalen van andere ondernemers uit de regio die de stap naar circulair en/of sociaal ondernemen zetten worden door hen in kaart gebracht en gedeeld. Klik hier voor een overzicht.

(bron: https://www.hasselt.be/nl/subsite/circulair_werkt_/377)